Botswana – fakta og tal

 

Botswana – et land i rivende udvikling

I 1970erne var Botswana på listen over de fattigste lande i verden med et BNP pr indbygger på knap 200$ om året. Økonomien var ikke nævneværdig og den eneste rigtige eksport bestod af oksekød. Denne eksport var dog kun en realitet pga. europæiske subsidier.

Landet havde ingen større byer og havde utroligt nok kun én eneste vej på 12 km, der var asfalteret. Uddannelse var forbeholdt de få, og kun knap 100 elever søgte optagelse på landets eneste universitet i Gaborone. Det er næsten overflødigt at nævne, at landet ikke spillede den store rolle i hverken regional eller kontinental politik.

Meget har ændret sig siden da; i løbet af de sidste 2 årtier har Botswana ligget på listen over lande med den højeste økonomiske vækst i verden. Landet bliver til tider kaldt Afrikas svar på Schweiz. BNP pr. indbygger er på vej over knap 9000 $ årligt, på universiteterne bliver der hvert år uddannet over 15.000 studerende og tallet fortsætter opad. Der er nu over 10.000 km asfalteret vej og hovedstaden Gaborone er en livlig og hurtigvoksende by, der kan måle sig med mange større afrikanske byer.

Denne udvikling skyldes i høj grad fundet af diamanter, men denne industri vil ikke alene være i stand til at løfte økonomien i al evighed. Derfor gør Botswanas politikere meget for at øge turismen til landet. Men ikke for enhver pris. Da man ikke vil have overrendt de mange smukke nationalparker med charterturister, er prisniveauet for rejser til Botswana stadig i den dyre ende. Man er så til gengæld garanteret en uforglemmelig oplevelse af det smukke og vilde Afrika. Botswanas største rigdom er på alle måder dets usammenlignelige dyreliv.

Landets historie har aldrig været præget af krig, og befolkningen er venlige og hjælpsomme i alle henseender. Landet har været drevet af fornuftige og dygtige folk, der har formået at holde et godt venskab med de omkringliggende lande. En stor del af økonomiens flotte kurver skyldes dygtig købmandskab fra landets ledere.

Botswana har dog stadig mange problemer at løse i fremtiden, størst af dem alle er landets mange AIDS og HIV ramte. 30% af landets befolkning er ramt af AIDS og det er et af de højeste procenttal i verden. Heldigvis har landet de finansielle og politiske redskaber til at tackle det store problem. Præsidenten Seretse Khama Ian Khama har introduceret en ”Vision 2016 Campaign” der vil opnå et AIDS-frit Botswana i 2016.

Uddannelse i Botswana er gratis men ikke lovpligtig, trods mange gerne vil have at det var således. Der er over 730 skoler og 270 gymnasier der sikrer 12 års gratis uddannelse. Landet har nu over 50 skoler der koncentrerer sig om videregående uddannelse. Analfabetismen er dog stadig på omkring 27%, dette tal bliver dog bedre dag for dag.

Nationalflaget består af et simpelt mønster i sort, blåt og hvidt. Den blå farve repræsenterer regn og vand og er mest dominerende på flaget. De sorte og hvide farver symboliserer harmonien mellem de forskellige racer i landet. Landets våbenskjold viser en zebra, som er landets nationaldyr. Botswana har ingen nationalfugl eller blomst.